TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag lager gesloten. Na 4 winstdagen op rij namen beleggers wat gas terug. 

De stemming werd daarbij gedrukt door tegenvallende bedrijfsresultaten. Ook werd gewacht op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag bekend worden gemaakt. De Nikkei eindigde 0,6 procent lager op 8641,85 punten.

Komatsu zakte 7,1 procent. De Japanse fabrikant van bouwmachines verlaagde zijn winstverwachting vanwege een afzwakkende vraag in China. Ook scheepbouwer Sumitomo Heavy Industries had te kampen met een zwakke Chinese vraag en schroefde zijn winstverwachting terug.

Het aandeel verloor 14,8 procent. Printermaker Seiko Epson leverde 15,9 procent in en zakte daarmee tot het laagste niveau ooit. Het bedrijf stelde de vooruitzichten neerwaarts bij na tegenvallende verkopen in de Verenigde Staten en Europa.

Chinese industrie

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag ook overwegend verliezen zien. Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie woog daarbij enigszins op het sentiment. In Seoul zakte de Kospi 0,1 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent hoger door speculatie op verdere versoepelingsmaatregelen in China. Ook riep de Chinese toezichthouder op de financiële markten kasrijke bedrijven op om meer eigen aandelen in te kopen.