AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten. Beleggers namen een afwachtende houding aan in de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank later op de dag.

Ook wordt met spanning uitgekeken naar de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent (1,24 punten) hoger op 327,71 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent (1,27 punten) tot 500,56 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,9 en 1,4 procent. Frankfurt daalde 0,3 procent door koersverliezen onder de Duitse automakers.

Fed

De Federal Reserve (Fed) maakt om 20.15 uur (Nederlandse tijd) het rentebesluit bekend. De Fed zal waarschijnlijk nog geen nieuwe ingrijpende stimuleringsmaatregelen aankondigen. Beleggers hopen wel dat Fed-voorzitter Ben Bernanke zal hinten op een verdere versoepeling van het monetaire beleid in de toekomst.

Volgens handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers is de maand augustus niet de tijd voor centrale bankiers om ingrijpende maatregelen te nemen. ''Daarvoor moeten we echt wachten tot september.''

Banencijfer

Een meevallend Amerikaans banencijfer hielp het sentiment in de middaghandel vooruit. Loonstrookverwerker ADP meldde een groei van de Amerikaanse werkgelegenheid in juli met 163.000 banen, ten opzichte van een gemiddelde verwachting van 120.000.

In Helsinki klom Nokia ruim 6 procent. Eerder op de dag klom het aandeel nog ruim 13 procent op geruchten dat de Chinese computerfabrikant Lenovo interesse zou hebben in de Finse mobieltjesfabrikant. Volgens een leidinggevende van Lenovo zijn de geruchten echter een ''grap''.

BMW

BMW verloor in Frankfurt bijna 3 procent. BMW verkocht in het afgelopen kwartaal meer auto's dan een jaar eerder. De kwartaalwinst viel echter lager uit dan verwacht.

In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door ING. Grootste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een winst van 1,9 procent na sterke kwartaalcijfers van concurrent Garmin.

Arcadis

In de MidKap was ingenieursbureau Arcadis de grootste verliezer met een min van 4,3 procent. Het concern presenteert donderdag de tweedekwartaalcijfers.

De euro was met 1,2300 dollar bijna evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 88,83 dollar per vat en Brentolie werd 1,2 procent duurder op 106,17 dollar per vat.