TOKIO - Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale in Fukushima die in maart 2011 zware schade opliep door een aardbeving en tsunami, heeft in het afgelopen kwartaal weer een miljardenverlies geleden.

Het bedrijf eindigde 288,4 miljard yen (bijna 3 miljard euro) in het rood. Dat maakte Tepco woensdag bekend.

Voor het hele boekjaar, dat loopt tot maart 2013, verwacht Tepco een verlies van 160 miljard yen (ruim 1,6 miljard euro). Het bedrijf wil de kosten drukken. ''We nemen alles onder de loep, niets is heilig'', aldus president Naomi Hirose.

De Japanse krant Nikkei meldde woensdag dat Tepco ook een extra last van 100 miljard yen zal nemen om slachtoffers van de nucleaire crisis te compenseren.

Tepco

Dinsdag werd bekend dat Japan het concern feitelijk heeft genationaliseerd. Tokio betaalt 1 biljoen yen (10,4 miljard euro) om Tepco overeind te houden.

De kerncentrale Fukushima I ten noorden van Tokio werd op 11 maart 2011 overspoeld door een tsunami. De koeling viel uit, waardoor splijtstofstaven gedeeltelijk smolten. Na een reeks explosies en branden raakte de wijde omgeving radioactief besmet. Het gebied is mogelijk voor tientallen jaren onbewoonbaar.