LONDEN - BP heeft zijn winst afgelopen kwartaal bijna volledig zien verdampen door afschrijvingen ter waarde van bijna 5 miljard dollar. Dat maakte het Britse olieconcern dinsdag bekend.

BP kampt nog altijd met de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico, die in 2010 voor enorme schade zorgde. Het bedrijf trof extra voorzieningen voor schadevergoedingen, waardoor de reserves die daarvoor zijn aangelegd nu zijn opgelopen tot 38 miljard dollar.

Daarnaast schreef BP grote bedragen af op de waarde van Amerikaanse raffinaderijen die te koop staan, op schaliegasprojecten en op een afgeblazen gasproject in Alaska.

BP zag de winst (tegen vervangingskosten) teruglopen tot 238 miljoen dollar. Een jaar eerder bleef onder de streep nog 5,4 miljard dollar over. Topman Bob Dudley sprak van een ''zwak'' kwartaal.

TNK-BP

BP zag de inkomsten uit het Russische samenwerkingsverband TNK-BP door de snelle daling van de olieprijs met 700 miljoen dollar afnemen ten opzichte van het eerste kwartaal. Het olieconcern gaf in juni aan zijn belang in deze moeizame samenwerking te willen verkopen.

Dudley wees ook op de dalende prijzen van olie en gas, die voor dalende resultaten ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar zorgden. Daarnaast viel de productie terug door groot onderhoud aan productiefaciliteiten.