NEW YORK - De New Yorkse Berkshire Bank klaagt een aantal van 's werelds grootste banken aan omdat die de hoogte van de Libor-rente zouden hebben gemanipuleerd. Dat maakte de bank maandag bekend.

Tot de aangeklaagden behoren Bank of America, Barclays, Citigroup en JPMorgan Chase. Zij behoren tot de groep van 43 banken die meedoen aan een dagelijkse belronde die dient om de hoogte van de Libor-rente vast te stellen. De Libor-rente geldt als maatstaf voor vele andere rentetarieven die in de wereldwijde financiële sector worden gebruikt.

Volgens Berkshire Bank waren de aangeklaagde instituten ''in staat gebruik te maken van een kunstmatig lage rente als gevolg van onwettige onderdrukking van de benchmark-tarieven''.

Berkshire Bank, die overigens geen deel uitmaakt van het conglomeraat Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett, staat bepaald niet alleen in zijn aanklacht tegen Libor-manipulatie.

Een aantal grote beleggers en lokale overheden spanden ook al zaken aan. De aangeklaagde banken willen dat de aanklachten worden afgewezen omdat in hun ogen niet hard is gemaakt dat ze de markt probeerden te verdelen.

Gesjoemel

De Britse bank Barclays en een aantal andere banken liggen zwaar onder vuur door een onderzoek naar fraude met de zogeheten Libor-rente tussen 2005 en 2009.

Barclays heeft toegegeven met de rentetarieven te hebben gesjoemeld en een boete van honderden miljoenen gekregen.

Maandag maakte Royal Bank of Scotland (RBS) bekend ook een 'flinke boete' in de internationale Libor-fraudezaak te verwachten.