NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden donderdag een fractie lager.

Beleggers besloten na de forse winsten van vorige week hun kruit droog te houden in de aanloop naar vergaderingen van centrale banken.

De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) vergaderen respectievelijk woensdag en donderdag over de rente en komen, zo hopen de financiële markten, dan ook met extra stimulansen voor de kwakkelende economie.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot vrijwel onveranderd op 13.073,01 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 0,1 procent tot 1385,30 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 0,4 procent tot 2945,84 punten.

Draghi

President Mario Draghi van de ECB voedde de hoop op steun vorige week met de mededeling dat de centrale bank er alles aan zal doen om de euro te redden.

Afgelopen weekeinde werd die boodschap nog eens herhaald door de Duitse bondskanselier Angela Merkel na telefonische vergaderingen met de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Mario Monti.

''Beleggers hebben de afgelopen dagen Europese rooksignalen gezien, dus zijn ze gaan speculeren op concrete maatregelen. Dat is in de afgelopen dagen in de koersen verwerkt en nu is het afwachten'', aldus een handelaar in New York.

''Wat in de Verenigde Staten gebeurt is net zo belangrijk als de ontwikkelingen in Europa'', zei een andere handelaar. ''De Fed zal eerst zoveel mogelijk informatie willen inzamelen voordat besloten wordt wel of niet in te grijpen.''

Coca-Cola

De Dow werd aangevoerd door Coca-Cola met een winst van 1,4 procent. Het frisdrankconcern kondigde aan zijn structuur te zullen vereenvoudigen.

De fabrikant van netwerkapparatuur Cisco (plus 1,1 procent) en het industrieel conglomeraat United Technologies (plus 0,9 procent) volgden. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verhoogde zijn oordeel over de vooruitzichten van United Technologies van negatief naar stabiel.

Die bijstelling volgde op de verkoop van onderdelen, waardoor United Technologies makkelijker aan de 16,4 miljard dollar kan komen die nodig is om branchegenoot Goodrich over te nemen.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase stond onderaan in de Dow met een verlies van 2 procent. Branchegenoot Bank of America (min 0,4 procent) ging het aanzienlijk beter af.

De euro werd verhandeld voor 1,2258 dollar in vergelijking met 1,2248 dollar bij het slot van de Europese beurzen.