MADRID - De Spaanse economie is in het tweede kwartaal van het jaar verder gekrompen. Dat bleek maandag uit data van het nationaal statistiekbureau INE. De rente zakte maandag licht.

Het afgelopen kwartaal was sprake van een krimp van 0,4 procent. In het eerste kwartaal kromp de Spaanse economie nog met 0,3 procent.

Volgens INE tonen de cijfers onder meer de zwakke binnenlandse vraag. De economie van het land verkeert al enige tijd in flinke problemen, onder meer door het instorten van de vastgoedmarkt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent op een krimp van de economie met 1,7 procent in 2012 en 1,2 procent in 2013.

De Spaanse overheid gaat uit van een afname van de economie met 1,5 procent in 2012 en 0,5 procent in 2013. In 2014 wordt op een groei gerekend van 1,2 procent, stijgend naar 1,9 procent in 2015.

Spaanse rente

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen is maandag licht gezakt. De rente noteerde in de ochtendhandel 6,69 procent, tegen meer dan 6,7 procent op vrijdag.

Vorige week woensdag bereikte de Spaanse rente nog een recordniveau van 7,77 procent. De Spaanse rente ging echter scherp omlaag nadat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag aangaf dat de ECB alles zal doen om de euro te redden. Daarbij hintte hij dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsobligaties om de hoge rente tegen te gaan.

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen stond maandagochtend op 5,9 procent, een fractie lager dan op vrijdag. Vorige week woensdag noteerde de Italiaanse rente een recordniveau van bijna 6,7 procent.