TOKIO - De beurs in Tokio is maandag hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen.

Beleggers hopen dat de centrale banken en de Europese politieke leiders met nieuwe maatregelen komen om economische groei aan te jagen en de schuldencrisis te bedwingen. De Nikkei eindigde 0,8 procent hoger op 8635,44 punten bij een relatief laag beursvolume.

Een tegenvallend cijfer over de Japanse industriële productie hield de winst beperkt. De productie van de Japanse industrie daalde in juni onverwacht met 0,1 procent. Het is de derde maand op rij dat de productie afneemt. De productie van de exportsector werd getroffen door de afnemende wereldwijde economische groei.

De Japanse fabrikant van beeldapparatuur Fujifilm en kantoorartikelenmaker Konica Minolta klommen 6,2 en 5,8 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Nippon Steel verloor ruim 4 procent na een winstwaarschuwing.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten maandag ook winsten zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,4 procent hoger in de middaghandel. De Britse bank HSBC won meer dan 1 procent voorafgaand aan de publicatie van de kwartaalcijfers. In Seoul klom de Kospi 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,9 procent.