AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen boekten maandag stevige winsten. De hoop dat centrale banken en Europese politieke leiders maatregelen zullen nemen om de economische groei aan te jagen en de schuldencrisis te bedwingen, was de bron voor het optimisme onder beleggers.

De AEX-index won 1,7 procent tot 328,65 punten en de MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,5 procent op 502,93 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stegen 1,2 procent, Frankfurt deed het iets beter met een winst van 1,3 procent.

De beslissingen van de beleidsmakers van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) worden respectievelijk woensdag en donderdag bekendgemaakt. Dan zal blijken of de hoop op extra stimulans gerechtvaardigd is.

Beleggers gingen er maandag aan voorbij dat de ECB vorige week, toen de Spaanse en Italiaanse rentes aanzienlijk hoger waren, geen obligaties van die landen kocht om de rente te drukken.

Staatsleningen

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen daalde maandag een fractie, van 6,7 procent op vrijdag tot 6,66 procent. Vorige week woensdag bereikte de Spaanse rente nog een recordniveau van 7,77 procent.

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen stond maandagmiddag op 6 procent, een fractie lager dan op vrijdag. Vorige week woensdag noteerde de Italiaanse rente een recordniveau van bijna 6,7 procent.

Air France-KLM

In de AEX was Air France-KLM met een winst van bijna 16 procent veruit de grootste stijger. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wist in het afgelopen kwartaal het operationele verlies te verkleinen tot 66 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro een jaar geleden.

De sterkste dalers waren postbedrijf PostNL en verffabrikant AkzoNobel met verliezen van respectievelijk 0,6 en 1 procent. Beide fondsen hadden te kampen met een verlaging van het beleggingsadvies.

Euro

De euro was 1,2248 dollar waard, tegen 1,2360 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 89,75 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 106,17 dollar per vat.