DUBLIN - De Ierse prijsvechter Ryanair houdt vast aan zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar, ondanks de onzekerheid over de Europese schuldencrisis, de zwakke economie en de olieprijzen. Dat liet Ryanair maandag weten bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers.

De luchtvaartmaatschappij rekent voor het gebroken boekjaar dat loopt tot en met maart 2013 op een winst van 400 tot 440 miljoen euro.

In het afgelopen kwartaal kwam de winst van Ryanair uit op 99 miljoen euro, tegen 139 miljoen euro vorig jaar. Hier werd door analisten gemiddeld gerekend op 123 miljoen euro. De gedaalde winst is vooral het gevolg van de hogere brandstofprijzen.

Omzet

De omzet ging met 11 procent omhoog tot 1,28 miljard euro. Het aantal passagiers klom met 6 procent tot 22,5 miljoen. De ticketprijzen stegen in het afgelopen kwartaal met gemiddeld 4 procent en voor het gehele jaar wordt gerekend op een gemiddelde prijsstijging van 3 procent.

Ryanair heeft een bod uitgebracht op de Ierse rivaal Aer Lingus. De prijsvechter heeft al 30 procent van Aer Lingus in handen. Aer Lingus verzet zich echter tegen een overname. De Europese autoriteiten doen onderzoek naar de plannen van Ryanair met zijn Ierse branchegenoot.