AMSTERDAM - Een Chinese miljardair is door de Amerikaanse autoriteit financiële markten aangeklaagd wegens handel met voorkennis in aandelen van het Canadese oliebedrijf Nexen.

Het bedrijf van zakenman Zhang Zhirong en enkele andere handelaren zouden 13 miljoen dollar (10,5 miljoen euro) hebben verdiend bij de overname van het Canadese oliebedrijf Nexen door de Chinese concurrent CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) vorige week, schrijft Reuters.

Het in Hong Kong gevestigde Well Advantage van Zhirong en enkele andere handelaren, die niet bij naam genoemd worden, kochten aandelen Nexen vlak voor de overname door het Chinese staatsbedrijf bekend gemaakt werd. Die dag steeg het aandel Nexen meer dan 50 procent.

CNOOC wilde tegen Reuters niets zeggen over de beschuldigingen en Well Advantage was niet bereikbaar voor commentaar.

Forbes

Het tijdschrift Forbes zette Zhang Zhirong in 2011 op de 22ste plek van rijke Chinezen, maar zijn vermogen is het afgelopen jaar geslonken door een fikse waardedaling van zijn aandelen in een Chinees industriebedrijf. Nu wordt dat geschat op 2,6 miljard dollar (2,1 miljard euro).

Vorige week werd bekend dat CNOOC Nexen overneemt voor 15,1 miljard dollar (12,5 miljard euro), de grootste bedrijfsovername in het buitenland door een Chinees bedrijf.