ALMELO - Producent van technisch textiel TenCate heeft vrijdag met de publicatie van definitieve cijfers bevestigd dat de winst en omzet in het tweede kwartaal aanzienlijk lager zijn uitgekomen. Ook de winstwaarschuwing die TenCate vorige week uitgaf werd nog eens herhaald.

TenCate heeft met name last van een onverwacht snelle daling van de omzet die gerelateerd is aan de orders van beschermende weefsels door het Amerikaanse leger. Er is sprake van lagere defensieuitgaven en vertraging van projecten. Daardoor verkochten de Defender M-producten van TenCate minder goed.

Het bedrijf meldt echter dat de toekomst positief is, omdat de bescherming van militairen in crisisgebieden wereldwijd een groeimarkt blijft. Ook de markt voor composieten, vezelversterkende weefsels, is sterk in opkomst, meldt TenCate.

De onderneming verkoopt nu de composietenweefsels voornamelijk aan de luchtvaartindustrie. TenCate wil ook buiten de aerospacemarkt groei realiseren en ziet met name kansen in de auto-industrie.

Omzetdaling

In het tweede kwartaal zag TenCate de omzet met 10 procent dalen tot 283 miljoen euro. Over de eerste 6 maanden kwam de omzet 9 procent lager uit op 540 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg 19,1 miljoen euro in het tweede kwartaal en 32 miljoen euro in het eerste halfjaar, een daling met ruim 40 procent.

De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 9,6 miljoen euro, bijna 60 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

TenCate maakte de voorlopige cijfers over eerste halfjaar vorige week al bekend. Toen waarschuwde het bedrijf ook dat het niet langer rekent op een winst die minimaal gelijk is aan die van 2011, zoals eerder gezegd. Een nieuwe winstprognose gaf het bedrijf niet.

Banen schrappen

De onderneming gaf vrijdag wel aan hoeveel banen er als gevolg van de moeilijkere tijden zullen worden geschrapt. Het gaat om 450 arbeidsplaatsen die komen te vervallen. Dat gebeurt door natuurlijk verloop en beëindiging van tijdelijke contracten.

De meeste banen verdwijnen buiten Nederland, meldde TenCate, en zullen waarschijnlijk geen significante reorganisatielast opleveren.