TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag hoger de week uitgegaan. De stemming werd gesteund door de belofte van ECB-president Mario Draghi dat de centrale bank alles zal doen om de euro overeind te houden.

De Nikkei eindigde 1,5 procent hoger op 8566,64 punten. De Japanse beurs wist daarmee het koersverlies in de afgelopen week te beperken tot 1,2 procent.

De Japanse exportbedrijven, die een grote blootstelling hebben aan Europa, behoorden tot de grootste stijgers. Nissan won 2,8 procent. De autofabrikant heeft in het afgelopen kwartaal de winst met 15 procent zien dalen door de sterke yen en hogere kosten.

Nissan liet desondanks zijn vooruitzichten ongewijzigd. Toshiba steeg 4,9 procent. Volgens de zakenkrant Nikkei zal het elektronicaconcern volgende week naar verwachting een verdubbeling van de kwartaalwinst bekendmaken.

Verre Oosten

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook stevig omhoog. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 2 procent hoger in de middaghandel.

In Seoul klom de Kospi 2,6 procent. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics won 5,2 procent na publicatie van een recordwinst in het tweede kwartaal. De All Ordinaries in Sydney steeg 1,4 procent.