AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag opnieuw met winst gesloten.

De rally, die een dag eerder werd ingezet na de belofte van de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, alles te zullen doen om de euro te redden, werd daarmee voortgezet.

De AEX-index in Amsterdam won 2,82 punten (0,9 procent) tot 323,31 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom 1,82 punten (0,4 procent) tot 500,47 punten.

De graadmeters in Frankfurt en Londen stegen tot 1,6 procent. De beurs in Parijs noteerde een winst van 2,3 procent.

Overeind houden

Draghi zei donderdag dat de ECB alles zal doen om de euro overeind te houden, en hintte dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden om de hoge rentes op die leningen te drukken.

De beurzen zakten eerder op de dag nog wel even in het rood nadat de Duitse Bundesbank liet weten zijn kritische standpunt ten aanzien van het opkopen van overheidsobligaties door de ECB niet te hebben gewijzigd.

De Franse krant Le Monde meldde vrijdag echter dat de ECB samen met regeringen uit de eurozone werkt aan een interventie op de obligatiemarkten.

Ook lieten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande na telefonisch overleg weten al het mogelijke te zullen doen om de euro te verdedigen.

ArcelorMittal

In de AEX stonden de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam bij de sterkste stijgers, met winsten tot 5 procent. TomTom ging 3,4 procent omhoog en Air France-KLM steeg 3,3 procent.

In de MidKap zakte USG People 5,6 procent. Het uitzendbedrijf heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk minder omzet geboekt dan een jaar eerder door de moeilijke economische omstandigheden.

Renault

Renault klom in Parijs 6,4 procent. De Franse automaker heeft de winst in het tweede kwartaal flink zien afnemen, maar handhaafde wel de doelstelling voor 2012. Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS won 5,7 procent. De moedermaatschappij van vliegtuigbouwer Airbus verhoogde haar verwachtingen voor het gehele boekjaar.

In Londen won Barclays 8,7 procent. De Britse bank heeft afgelopen halfjaar 70 procent minder winst geboekt. De winstdaling viel wel lager uit dan analisten hadden gevreesd.

Barclays was veel geld kwijt aan voorzieningen voor de boete in het Libor-schandaal. Barclays bood bij de presentatie van de cijfers zijn excuses aan voor de fraude.

De euro was 1,2360 dollar waard, tegen 1,2285 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 90,06 dollar per vat en Brentolie klom 0,9 procent.