NEW YORK - De Amerikaanse beurzen zijn donderdag fors hoger gesloten. Net als in Europa putten de Amerikaanse beleggers moed uit de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles zal doen om de euro overeind te houden.

De Dow-Jonesindex sloot 1,7 procent (211,65 punten) hoger op 12.887,70 punten en de brede S&P 500 steeg eveneens 1,7 procent (22,12 punten) tot 1360,01 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom 1,4 procent (39,01 punten), tot 2893,25 punten.

De ECB-president gaf op een conferentie in Londen aan dat de ECB kan ingrijpen als de hoge rentes op staatsleningen van eurolanden de werking van de geldmarkt blokkeren. De ECB kocht om dezelfde reden tussen mei 2010 en begin dit jaar al voor ruim 210 miljard euro aan obligaties van zwakkere eurolanden op. Dat programma ligt sinds begin maart echter stil.

,,De opmerkingen van Draghi zijn opvallend, omdat men dacht dat de ECB dit juist niet zou doen'', zei een handelaar in San Francisco.

De beurzen kregen ook een aantal gemixte macrocijfers te verwerken. Zo daalden de in behandeling genomen woningverkopen in juni onverwachts, met 1,4 procent.

Aan de positieve kant stegen de orders van duurzame goederen onverwacht sterk, namelijk met 1,6 procent in plaats van een verwachte 0,4 procent. Ook daalde het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen bijna tot het laagste niveau in 4 jaar tijd.

Spelletjessite Zynga, bekend van spelletjes als FarmVille en Mafia Wars, presenteerde woensdag zwaar teleurstellende cijfers en duikelde bijna 40 procent. Het bedrijf zag het aantal gebruikers van zijn spelletjes fors afnemen, nadat Facebook de manier heeft gewijzigd waarop het spelletjes promoot via zijn platform.

Facebook zakte daarop 8,5 procent. Het socialenetwerkbedrijf zal na de slotbel zelf ook zijn resultaten bekendmaken. Het is voor het eerst sinds de beursgang in mei dit jaar dat Facebook de boeken opent.

De Amerikaanse olieprijs noteerde 0,5 procent in de plus op 89,42 dollar per vat. Brenolie won 0,9 procent tot 105,34 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,2285 dollar, gelijk aan de stand ten tijde van het Europese slot.