BANGKOK - Het heeft er alle schijn van dat het Thaise PTT Exploration & Production (PTTEP) er in slaagt om de Britse bodemonderzoeker Cove Energy over te nemen. Donderdag meldde PTTEP dat het 72,14 procent van de aandelen Cove, waarop ook Shell aasde, kreeg aangeboden.

Donderdag meldde PTTEP dat het 72,14 procent van de aandelen Cove, waarop ook Shell aasde, kreeg aangeboden.

Shell liet donderdag weten zijn overnamepoging te staken. Het concern kreeg slechts circa 1,25 procent van de aandelen Cove aangeboden.

Shell maakte op 16 juli bekend zijn bod niet te verhogen en evenmin deel te zullen nemen aan een eventuele veiling van het Britse bedrijf. De Britse toezichthouder wilde met een veiling de overnamestrijd beslissen omdat de biedingen van Shell noch PTTEP veel belangstelling trokken.

Overnamestrijd

PTTEP en Shell voerden maandenlang een overnamestrijd om Cove, dat met name wordt begeerd om belangen in grote gasprojecten voor de Oost-Afrikaanse kust.

Beide bedrijven verlengden meerdere keren de termijn waarbinnen aandeelhouders van Cove hun stukken konden aanmelden, maar kregen daarin slechts een paar procent van de stukken binnen handbereik. Na enkele verhogingen over en weer bood PTTEP 1,9 miljard dollar voor Cove en Shell 1,8 miljard dollar.

Cove steunde aanvankelijk het bod van Shell, dat ook al toestemming voor de beoogde overname kreeg van Mozambique. Voor de kust van dat land ligt het vooralsnog meest aantrekkelijke gasproject van Cove. Nadat PTTEP zijn bod verhoogde, schaarde Cove zich achter dat bedrijf. Mozambique gaf ook groen licht voor de overnameplannen van het Thaise bedrijf.

PTTEP gaf in mei aan te streven naar de aanmelding van minimaal 90 procent van de aandelen Cove alvorens het bod gestand te doen. Het Thaise bedrijf verlengde donderdag opnieuw zijn aanmeldingstermijn, die woensdag afliep. De aandeelhouders van Cove kunnen tot 31 juli hun stukken aanbieden.