DEN HAAG - De winst van Shell is in het tweede kwartaal gedaald als gevolg van een lagere gemiddelde olieprijs. Een hogere productie bood geen tegenwicht. Dat blijkt uit de cijfers die het olie- en gasconcern donderdag presenteerde.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief bijzondere posten, de maatstaf die Shell en de financiële markten hanteren, bedroeg 5,7 miljard dollar (4,7 miljard euro).

Dat is 13 procent minder dan een jaar eerder en flink onder de gemiddelde analistenverwachting van 6,3 miljard dollar.

De nettowinst halveerde ruimschoots (min 53 procent) tot iets meer dan 4 miljard dollar en de omzet daalde van 124,5 miljard dollar tot bijna 120 miljard dollar.

Schommelende energieprijzen

''Onze sector blijft kampen met significante schommelingen van de energieprijzen als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen'', aldus bestuursvoorzitter Peter Voser. De winstdaling in het tweede kwartaal is volgens de topman specifiek het gevolg van zowel de lagere olieprijs als een gedaalde gasprijs in Noord-Amerika.

Die elementen deden een hogere productie en verbeterde raffinagemarges teniet. Ondanks de lage gasprijs bekijkt Shell de mogelijkheden voor nieuwe gasprojecten in Noord-Amerika.

De gemiddelde prijs van een vat Brentolie was in het tweede kwartaal 109 dollar in vergelijking met 117 dollar een jaar eerder. Shells productie, die onder de divisie Upstream valt, steeg van 3,046 miljoen vaten olie-equivalent per dag naar 3,103 miljoen stuks per dag.

Raffinagemarges

De divisie Downstream (chemie, raffinage en verkoop) profiteerde van betere raffinagemarges, die de afgelopen jaren onder druk stonden. Dit onderdeel kampte echter ook met een tegenvaller bij de Port Arthur-raffinaderij in Texas. Daar moest in juni een deel dat ruwe olie verwerkt, worden stilgezet.

Dat gebeurde kort na de uitbreiding van het complex ter waarde van miljarden dollars. Naar verwachting komt de verwerking van ruwe olie volgend jaar weer op gang. In welke maand precies, werd niet gemeld.