AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag fors hoger gesloten. Opmerkingen van ECB-president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank er alles aan zal doen om de euro overeind te houden, werden enthousiast ontvangen.

De AEX-index won 2,4 procent (7,4 punten) tot 320,49 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom 1,9 procent (9,16 punten) tot 498,65 punten.

De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,4 en 4,1 procent. De Italiaanse beurs steeg zelfs 5,6 procent hoger en de Spaanse aandelenmarkt noteerde een slotwinst van 6 procent.

Draghi gaf op een conferentie in Londen aan dat de ECB kan ingrijpen als de hoge rentes op staatsleningen van eurolanden de werking van de geldmarkt blokkeren. De ECB kocht om dezelfde reden tussen mei 2010 en begin dit jaar al voor ruim 210 miljard euro obligaties van zwakkere eurolanden op. Dat programma ligt sinds begin maart echter stil.

Rente

De rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen ging door de opmerkingen van de ECB- president fors omlaag. De rente op Spaanse 10-jarige obligaties zakte van 7,4 naar 7,0 procent. De vergelijkbare Italiaanse rente ging van 6,5 naar 6,0 procent.

De beurzen verwerkten ook een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven, die een gemengd beeld lieten zien. In Amsterdam was olieconcern Shell het zwarte schaap met een koersverlies van 2,3 procent. Het olieconcern zag de nettowinst in het tweede kwartaal ruimschoots halveren tot ruim 4 miljard dollar als gevolg van een lagere olieprijs.

Unilever

Beleggers waren wel tevreden over de cijfers van Unilever. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 5,6 procent en was daarmee een van de sterkste stijgers in de AEX. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste halfjaar de verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten flink zien stijgen. Het bedrijf handhaafde tevens zijn verwachting.

Ook de resultaten van Reed Elsevier vielen in goede aarde. Het aandeel klom 4,2 procent. Het uitgeefconcern heeft de winst en omzet in de eerste helft van het jaar zien groeien en verwacht dat die trend in de rest van het jaar doorzet. Ook houdt Reed Elsevier vast aan de groeiverwachting voor 2012.

Euro

De euro zat in de lift na de woorden van ECB-president Mario Draghi. De eenheidsmunt klom tot 1,2285 dollar rond het slot van de beurzen, tegen 1,2130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 89,51 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 105,18 dollar.