AMERSFOORT - Nutreco heeft de resultaten in het eerste halfjaar van 2012 flink weten te verbeteren. De winst en omzet gingen omhoog. Zowel het onderdeel Diervoeding als de tak Visvoer droegen bij aan de verbetering. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

De omzet kwam bijna 11 procent hoger uit op 2,35 miljard euro. De bedrijfswinst (ebita) voor bijzondere posten ging in de eerste 6 maanden met bijna 24 procent omhoog tot 103,6 miljoen euro.

Nutreco liet weten ''in een onzeker klimaat en op basis van de huidige marktomstandigheden'' voor heel 2012 een bedrijfswinst van 260 miljoen euro te verwachten. Nutreco realiseert historisch gezien het sterkste resultaat in de tweede helft van het jaar.

Afscheid

Topman Wout Dekker, die per 1 augustus afscheid neemt van het bedrijf, liet in een toelichting weten dat ''net als in 2008 het precaire evenwicht tussen aanbod en vraag naar landbouwgrondstoffen een sterke impact heeft op de prijzen''. Nutreco is daarom op zoek naar alternatieve en minder dure grondstoffen.

Nutreco zegt in het eerste half jaar 'uitstekende' resultaten in China te hebben behaald in zowel Diervoeder als Visvoer. In Brazilië werden de activiteiten uitgebreid door onder meer een overname. Bij de tak Visvoer was er overal sprake van een sterke volumegroei.