NEW YORK - Bedrijfsresultaten zorgden woensdag voor een gemengd beeld op Wall Street. Teleurstelling over de verkoopcijfers van Apple drukte op de Nasdaq en de S&P 500.

Sterke resultaten van Boeing en Caterpillar hielden de Dow Jones na drie achtereenvolgende dagen met verlies op positief terrein.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,5 procent hoger op 12.676,05 punten. De brede S&P 500 eindigde na een negatief begin nagenoeg onveranderd op 1337,89 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 2854,24 punten.

Het aandeel Apple ging ruim 4 procent onderuit. Het toonaangevende technologieconcern meldde dinsdag na het slot van Wall Street dat de verkoop van iPhones vorig kwartaal met 28 procent is gedaald, tot 26 miljoen stuks. De omzet kwam met 35 miljard dollar ruim 2 miljard dollar lager uit dan analisten hadden voorspeld.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing hoorde met een plus van 2,8 procent bij de grootste winnaars in de Dow Jones. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar na sterke prestaties in het tweede kwartaal. Daarin stegen de winst en de omzet ten opzichte van het voorgaande jaar.

Caterpillar schroefde de prognose voor de winst ook op. De fabrikant van bouwmachines haalde vorig kwartaal een recordomzet en zag zijn beurskoers woensdag 1,4 procent stijgen.

Caterpillar wees bij de presentatie van zijn cijfers op aantrekkende woningverkopen in de VS. Die bewering werd echter tegengesproken door cijfers van de Amerikaanse overheid, waaruit bleek dat er in juni in de VS ruim 8 procent minder nieuwbouwwoningen werden verkocht dan een maand eerder. Dat was de sterkste daling in ruim een jaar. Op langere termijn vertonen de verkopen echter nog een stijgende lijn.

Ford

Ford zakte 1 procent. De autofabrikant haalde in het tweede kwartaal een fors lagere winst dan een jaar eerder, vooral door de moeizame marktomstandigheden in Europa. Daar lopen de verliezen volgens het bedrijf dit jaar alleen maar verder op.

De euro werd woensdagavond voor 1,2155 dollar verhandeld, tegen 1,2130 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,4 procent tot 88,90 dollar.