TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag opnieuw lager gesloten. Berichten dat Griekenland zijn schulden niet kan afbetalen en een nieuwe schuldsanering nodig heeft, drukten de stemming.

Tegenvallende resultaten van iPhone-maker Apple zorgden daarnaast voor forse verliezen onder de technologiebedrijven. De Nikkei eindigde 1,4 procent lager op 8365,90 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat Japan over de eerste 6 maanden van het jaar het handelstekort heeft zien oplopen tot een nieuw record van circa 31 miljard euro.

Het tekort werd onder meer veroorzaakt door stijgende kosten voor energie en het inzakken van de export naar belangrijke afzetmarkten als Europa. Volgens economen vormt de crisis in Europa een groeiend risico voor herstel van de Japanse economie.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag ook omlaag. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,7 procent lager in de middaghandel. In Seoul zakte de Kospi 1,4 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,2 procent.