AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend met kleine winsten gesloten. Meevallende kwartaalresultaten van toonaangevende Europese bedrijven wogen zwaarder dan tegenvallende verkopen van Apple.

In de middaghandel deed een onverwacht sterke terugval van de huizenverkopen in de Verenigde Staten een groot deel van de winsten wel teniet.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,4 procent hoger op 313,09 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 489,49 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen 0,2 en 0,3 procent. De FTSE-index in Londen eindigde vlak.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer was op een dag met veel bedrijfsresultaten de grote uitblinker in de AEX. Het uitgeefconcern won bijna 8 procent, nadat het had aangegeven ondanks de uitdagende economische omstandigheden in Europa vast te houden aan de prognoses voor 2012.

Concurrent Reed Elsevier, dat donderdag de boeken opent, steeg in het kielzog van Wolters ruim 1 procent.

Aperam

Ook de cijfers die roestvrijstaalproducent Aperam dinsdag nabeurs presenteerde vielen goed. Het bedrijf zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen, maar werd op de beurs 5 procent meer waard.

Voormalig moederbedrijf ArcelorMittal voldeed aan de verwachtingen met een stijging van het bedrijfsresultaat. Het aandeel van het staalconcern klom bijna 1 procent.

Wessanen

Beleggers waren niet tevreden over Wessanen. Het voedingsmiddelenbedrijf zag de omzet en winst vorig kwartaal stevig dalen en moest een koersverlies incasseren van 8,4 procent. Daarmee was Wessanen veruit de sterkste daler in de MidKap.

In Frankfurt steeg Daimler ruim 4 procent, mede dankzij de handhaving van de winstprognose voor 2012. In Parijs werd branchegenoot PSA Peugeot-Citroën 2,5 procent minder waard. De Franse autofabrikant leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 819 miljoen euro en zag de omzet flink dalen.

EasyJet

EasyJet klom in Londen ruim 2 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij profiteerde in het tweede kwartaal van dit jaar van het slechte weer in het noorden van Europa. Veel Noord-Europeanen kozen voor vliegvakanties naar zonniger oorden en bezorgden de prijsvechter daarmee een flinke stijging van de omzet.

De euro krabbelde iets op, tot een waarde van 1,2130 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag was de Europese munt 1,2065 dollar waard.

Een stijging van de olievoorraden in de VS zette druk op de olieprijs. Voor een vat Amerikaanse olie werd op de termijnmarkt 87,30 dollar geboden. Dat was 1,3 procent minder dan aan het begin van de dag. Brentolie daalde 0,6 procent tot 102,80 dollar per vat.