NEW YORK - De voortslepende crisis in Europa drukte dinsdag de stemming op Wall Street. Ook waren beleggers teleurgesteld na een aantal tegenvallende resultaten en winstverwachtingen.

De handel keek daarnaast vooral uit naar de cijfers die iPhone-maker Apple nabeurs bekendmaakt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 12.617,32 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent tot 1338,31 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq eveneens 0,9 procent verloor tot 2862,99 punten.

UPS

UPS zakte 4,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het Amerikaanse koeriersbedrijf, dat later dit jaar de overname van TNT Express wil afronden, heeft in het tweede kwartaal last gehad van de moeilijke economische omstandigheden en verwacht een lagere winst in 2012 te halen dan eerder werd voorspeld.

''Als je kijkt naar UPS en FedEX, dan zie je echt bedrijven die aangeven wat er aan de hand is in de economie. Als zij een pas op de plaats maken, waarom zou ik dan voor de rijdende trein springen?'', zei een Amerikaanse handelaar.

Van de Amerikaanse bedrijven die tot nu toe cijfers bekend hebben gemaakt, blijkt nog geen 67 procent boven de verwachting van analisten te zitten. Gemiddeld is dat zo'n 68 procent.

Texas Instruments kwam dinsdag met beter dan verwachte cijfers, maar waarschuwde voor een zwakker derde kwartaal. Het aandeel daalde met 0,9 procent.

Europese problemen

De stemming op Wall Street leed ook onder Europese problemen. Beleggers waren ontstemd over de steeds verder oplopende rente in Spanje. Het rendement op 10-jarige obligatieleningen steeg dinsdag tot 7,6 procent. Dat is volgens deskundigen een niveau dat een land op langere termijn niet kan volhouden.

Ook de aanhoudende berichten over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone beurde de handel niet op. EU-functionarissen meldden dinsdag dat Griekenland mogelijk een nieuwe schuldsanering nodig heeft.

NXP

De Nederlandse chipproducent NXP, die een notering heeft in New York, kwam dinsdag met beter dan verwachte cijfers. Het aandeel ging 2,9 procent omhoog.

De euro was dinsdagavond 1,2070 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat nog 1,2065 dollar. Lichte Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 88,73 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en kostte 103,74 dollar.