AMSTERDAM - Nederlandse investeerders beleggen het liefst in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ruim een kwart van de Nederlandse investeringen werd eind vorig jaar in deze landen gedaan. Daarmee was een bedrag van meer dan 1 biljoen euro gemoeid.

Dat blijkt uit nieuwe statistieken die De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag voor het eerst op zijn website heeft gepubliceerd. In de Verenigde Staten bezitten Nederlandse investeerders vooral veel aandelen (163 miljard euro).

Het Verenigd Koninkrijk is volgens DNB het belangrijkste bestemmingsland van directe investeringen. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat ondernemers daar zelf een bedrijf starten of een lokaal bedrijf overnemen.

Duitsland

Sinds 2009 blijkt de populariteit van met name Duitsland bij Nederlandse beleggers sterk toegenomen. Vooral de beleggingen in het relatief veilig geachte Duitse staatspapier zijn de afgelopen 3 jaar fors gegroeid (van 85 miljard tot 140 miljard euro). De oosterburen staan volgens DNB daardoor op plaats 3 van populairste bestemmingslanden van Nederlandse investeringen.

Het totaal aan Nederlandse investeringen in het buitenland lag eind 2011 op ongeveer 4,2 biljoen euro. Een kwart hiervan betrof aandelen en obligaties.