AMSTERDAM - De rente op Spaanse obligaties is dinsdagochtend verder opgelopen. Beleggers vrezen dat Spanje zijn schuldenlast niet veel langer zelfstandig kan dragen.

Spanje haalde dinsdag tegen relatief hoge rentes 3 miljard euro op met kortlopende leningen. Over leningen met een looptijd van 6 maanden moet het land 3,7 procent rente betalen. Geld dat voor 3 maanden wordt geleend, kost Spanje 2,4 procent rente.

Beide percentages waren iets hoger dan bij de vorige vergelijkbare veiling. De vraag naar de leningen was wel iets groter dan de vorige keer.

Nederland, België en Duitsland wisten dergelijke korte leningen de afgelopen weken tegen negatieve rentes te plaatsen. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op de leningen aan die landen.

Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties liep op tot 7,6 procent, tegen 7,4 procent eerder op de dag. De rente op 5-jarige obligaties klom zelfs een fractie hoger.

Normaal is de rente op langer lopende leningen hoger, omdat de kans dat een land op langere termijn niet aan zijn verplichtingen kan voldoen hoger wordt ingeschat. Beleggers lijken nu te vrezen dat er al op kortere termijn een streep door een deel van de Spaanse schulden moet worden gezet.