AMSTERDAM - De Europese beurzen doken dinsdag tegen het einde van de handelsdag in de min.

Na lange tijd rond de slotniveaus van een dag eerder te hebben geschommeld liepen de verliezen na de opening van Wall Street op. De Amerikaanse beurzen gingen omlaag na een tegenvallend cijfer over de industrie.

De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 311,74 punten. De MidKap-index eindigde 0,6 procent lager op 486,72 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 0,5 en 0,9 procent. Londen leverde 0,6 procent in.

In Madrid en Milaan liepen de verliezen nog veel sterker op. De beurs in Milaan daalde met 3 procent, tot het laagste punt sinds de invoering van de euro. Madrid verloor 3,5 procent.

Spanje

Spanje wist 3 miljard euro op te halen met de veiling van kortlopende obligaties. De rente die het land moest bieden om de leningen te slijten was opnieuw hoger dan bij eerdere vergelijkbare veilingen.

De vrees dat Spanje zijn schuldenlast niet veel langer zelfstandig kan dragen stuurde de Spaanse rente verder omhoog. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep op tot 7,6 procent, tegen 7,4 procent eerder op de dag. De rente op 5-jarige obligaties klom enige tijd zelfs een fractie hoger.

Moody's

Beleggers bleven voorzichtig door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's voor een mogelijk verlaging van de kredietwaarderingen van Duitsland, Nederland en Luxemburg. Ook bleek dat de economische activiteit in de eurozone in juli voor de zesde achtereenvolgende maand is afgenomen. Vooral in de industrie ging het onverminderd slecht.

In de AEX zakte KPN 7,3 procent. Het telecomconcern zag de nettowinst in het tweede kwartaal met bijna een kwart dalen tot 315 miljoen euro. Ook verlaagde KPN zijn dividendverwachting voor 2012. TomTom klom daarentegen 10,8 procent na goed ontvangen kwartaalresultaten.

DE

DE Masterblenders won 3,1 procent. Maandag werd bekend dat de investeringsmaatschappij van de Duitse familie Reimann de Amerikaanse koffieketen Peet's overneemt. Die overname voedde speculaties over toekomstige consolidatie in de koffiemarkt, omdat de investeringsmaatschappij eerder deze maand een groot belang nam in DEMB.

In Zürich klom Swatch Group ruim 2 procent. 's Werelds grootste horlogemaker wist zijn winst en omzet in de eerste helft van dit jaar flink op te voeren. Het bedrijf houdt vertrouwen in verdere groei in de komende maanden ondanks een afkoelende Chinese economie en handhaaft de verwachting heel 2012 af te sluiten met een recordomzet.

De euro was 1,2065 dollar waard, tegen 1,2110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 88,53 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent, tot 103,44 dollar per vat.