AMSTERDAM – Sri Lanka is wellicht niet het eerste land waar een ondernemer of belegger overweegt om in te investeren. Toch liggen hier volop kansen, althans volgens Nederlanders die actief zijn op de Sri Lankaanse markt.

Het keerpunt van Sri Lanka ligt in 2009 als er na ruim 25 jaar een einde gemaakt wordt aan de burgeroorlog tussen de regering en de Tamiltijgers.

“Het einde van de oorlog leidde tot veel euforie, ook onder beleggers. De beurs steeg met 125 procent in 2009 en met 96 procent in 2010”, aldus Thomas Simons werkzaam bij TKS Securities, een effectenhuis gevestigd in de hoofdstad van Sri Lanka.

Beurs

De stijging werd gevolgd door een scherpe daling. “De beurs was overgewaardeerd. Sinds 2011 is er een correctie gaande, zo daalde de beurs in 2011 met 8,5 procent en tot dusver in 2012 met 19 procent.”

Volgens Simons is de beurs inmiddels “uitgebodemd” en is het weer aantrekkelijk om in aandelen te stappen.

Economie

De economie is de laatste twee jaar met 8 procent gegroeid. In 2011 stond Sri Lanka op de twaalfde plaats in de lijst landen met de hoogte economische groei. Voor 2012 ligt de verwachting tussen de 6 en 7 procent.

“Sri Lanka zit enorm in de lift. Door de flinke economische groei worden veel activiteiten ontplooid”, zo vertelt Ruben Blanke, oprichter van IT-bedrijf Webgurus gevestigd in Sri Lanka.

Inflatie

De nominale economische groei ligt hoger, maar de inflatie gooit roet in het eten. Het percentage schommelt de laatste jaren tussen de 5 en 10 procent. Momenteel staat de inflatie op 9 procent.

Simons ziet de hoge inflatie niet als een belemmering om te beleggen. “Het rendement, de laatste 10 jaar gemiddeld 25 procent per jaar, is meer dan voldoende om de inflatie te compenseren.”

De beurs van Colombo is met een marktwaarde van circa 16 miljard euro klein, wat volgens Simons lastig beleggen is voor veel grote fondsen. “De bedrijven zijn te klein of de liquiditeit te laag. Hierdoor zijn er meer kansen voor kleinere beleggers die wel toegang hebben tot de markt.”

Groei

Blanke noemt de inflatie “een issue”, maar nuanceert het als “perikelen van een land in groei”.

“Ze zijn hier aan het knallen. Veel grote internationale bedrijven outsourcen hun werk naar Sri Lanka, maar andersom begint het ook interessant te worden. Als ondernemers in Sri Lanka een afzetmarkt vinden, hebben ze meteen een mooie springplank naar de rest van Azië.”

Blanke is bestuurslid van The Netherlands – Sri Lanka Business Council (NSLBC), een stichting die contacten legt tussen Nederlandse en Sri Lankaanse ondernemers. “Het is belangrijk om een netwerk te hebben. In Sri Lanka draait het om wie je kent.”

Kansen

“Sri Lanka wil het Singapore van West-Azië worden”, aldus Blanke. “Ze zijn heel wat van plan. Er worden snelwegen, havens en vliegvelden gebouwd. Er liggen veel kansen voor IT-bedrijven, maar ook voor de maakindustrie, toerisme en verantwoord ondernemen.”

Een van de lokkertjes is een zogenaamde tax holiday van vijf jaar als je met buitenlandse investeringen een bedrijf in Sri Lanka start. Ook noemt Blanke de eenvoudig af te sluiten kortlopende arbeidscontracten als een voordeel om flexibel te kunnen werken.

Problemen

Blanke adviseert ondernemers die de stap willen maken om geen solistische actie aan te gaan. “Je moet weten wie je moet bellen als een probleem ontstaat.”

Daarnaast raadt hij aan heldere afspraken te maken en mensen daar ook strikt aan te houden. “Dan krijg je respect en zijn ze bereid hard te werken.” Hij voegt eraan toe dat het de cultuur is: “Het is geen boevenland, helemaal niet.”