AMSTERDAM - Het Chinese oliebedrijf Cnooc neemt voor 15,1 miljard dollar (12,5 miljard euro) zijn Canadese concurrent Nexen over, zo werd maandag bekend.

Het gaat daarmee om de grootste bedrijfsovername in het buitenland door een Chinees bedrijf, meldt persbureau Bloomberg op basis van eigen gegevens. Het bestuur van Nexen raadt de overname aan bij de aandeelhouders van het bedrijf.

Cnooc, volledig eigendom van de Chinese staat, betaalt met 27,50 dollar per aandeel Nexen 61 procent meer dan de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Het Chinese concern krijgt door de overname van Nexen olieactiviteiten in Canada, Groot-Brittannië, West-Afrika, de Golf van Mexico en het Midden-Oosten. De productiecapaciteit van Nexen (207.000 vaten olie per dag) betekent een vergroting van de capaciteit van Cnooc met 20 procent.

Voorraad

Omgerekend krijgt Cnooc zich met de overname van Nexen de beschikking over een olievoorraad van 900 miljoen vaten olie tegen 19,94 dollar per vat.

Cnooc waagde zich in 2005 al eens op de Noord-Amerikaanse markt, met een overnamebod van 18,5 miljard dollar op Unocal. Grote publieke verontwaardiging over de mogelijke invloed van China deed die overnamepoging destijds stranden.