MADRID - De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen is maandag naar een nieuw recordniveau gestegen door toenemende zorgen over de financiële stabiliteit van het land.

De rente steeg tot 7,55 procent. Economen beschouwen een dergelijk hoge rente als onhoudbaar.

Zondag werd gemeld dat een tweede Spaanse regio om steun heeft gevraagd bij de overheid. Investeerders twijfelen of het Spanje wel gaat lukken om de kwetsbare Spaanse bankensector en de regio's overeind te houden en vrezen dat Spanje bij Europa om hulp zal moeten aankloppen.

De onrust rond Spanje zorgde ook voor hogere rentekosten voor Italië. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties klom tot 6,4 procent.

De zorgen over Spanje oefenden grote druk uit op de aandelenbeurzen in Zuid-Europa. De beurs in Madrid zakte 2,7 procent en de aandelenmarkt in Milaan ging 2,5 procent omlaag.

Ook stegen de kosten voor het verzekeren met zogenoemde credit default swaps tegen wanbetaling op Spaans schuldpapier naar het hoogste niveau ooit. Het kost nu 622.000 dollar op jaarbasis om 10 miljoen dollar aan Spaans schuldpapier te verzekeren voor 5 jaar. De verzekeringskosten voor Italiaans schuldpapier gingen eveneens omhoog.

Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen