AMSTERDAM – De werknemers van de Lotus papierfabriek in Cuijk gaan onzekere tijden tegemoet door de overname van Lotus door het Zweedse bedrijf SCA.

SCA, bekend van tissuemerken als Tork, Tena, Edet en Libresse, heeft donderdag voor 1,32 miljard euro de Europese ‘tissue business’ - voor Nederland is dat Lotus - overgenomen van het Amerikaanse Georgia-Pacific.

Maar in Nederland, en enkele andere landen, moet SCA het merk Lotus van de Europese Commissie meteen weer verkopen, omdat het bedrijf anders teveel macht op de markt zou krijgen.

Dat betekent dat het merk nu in de etalage staat. “Een koper mag er dan vijf jaar mee doen wat het wil. Daarna kunnen we het eventueel terugkrijgen”, zegt een woordvoerder van SCA Nederland donderdag tegen NUzakelijk. Een 'licentie voor een gelimiteerde periode' heet dat.

De productiecapaciteit van Lotus in Nederland mogen de Zweden wel houden. Dat betekent dat de vierhonderd werknemers van de fabriek in Cuijk vanaf vandaag een nieuwe baas hebben.

Werknemers

Volgens de woordvoerder van SCA is nog niet duidelijk wat er met hen gaat gebeuren. Mogelijk gaan zij Lotus-papier produceren voor het buitenland. Ook een optie is het produceren van tissues voor merken van SCA. “Wij onderzoeken nu de mogelijkheden”, zegt de woordvoerder.

Het Zweedse bedrijf heeft aangegeven dat er voorlopig niets voor de werknemers verandert. “Maar een garantie voor de lange termijn kunnen we niet geven.”

SCA heeft zelf ook productiecapaciteit in Nederland. In het dorp Suameer, niet ver van Leeuwarden, maken 60 werknemers de bekende Tork-rollen. En in de Belgische plaats Stembert werken dagelijks 300 mensen aan de rollen van Edet.

SCA verwacht jaarlijks ‘synergievoordelen’ te halen uit de deal van 125 miljoen euro.

Bos

Het Zweedse bedrijf is ook eigenaar van flinke lappen bos in Zweden, en dus ook van veel hout, waar papier van gemaakt kan worden.

“SCA is de grootste particuliere bosbezitter van Zweden”, aldus de woordvoerder, “We hebben bossen met een totale oppervlakte zo groot als België.”