'Vier EU-banken in Libor-gate'

LONDEN - Vier grote Europese banken zijn betrokken bij het onderzoek naar misstanden bij de vaststelling van de belangrijke rentetarieven Libor en Euribor. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times donderdag.

Volgens de krant gaat het om de Franse banken Crédit Agricole en Société Générale, het Britse HSBC en Deutsche Bank.

Handelaren van die banken die verantwoordelijk zijn voor de vaststelling van de rentetarieven zouden nauwe banden hebben onderhouden met hun collega's van Barclays. Die bank zou als spin in het web hebben gefunctioneerd bij de manipulatie van de rentetarieven.

Barclays kreeg vorige maand als eerste bank een boete van Britse en Amerikaanse toezichthouders voor de rentefraude. In totaal zijn er mogelijk 14 banken betrokken bij 'libor-gate'.

Libor en Euribor, die gelden als maatstaven voor de vaststelling van een groot aantal rentetarieven, worden vastgesteld op basis van inschattingen van handelaren. Zij horen die onafhankelijk van elkaar te geven.

Crédit Agricole

Crédit Agricole gaf donderdag in een verklaring aan niet te worden beschuldigd van het manipuleren van de rente.

De Franse bank benadrukte tussen 2005 en 2009, de periode waarop het onderzoek zich zou richten, geen deel te hebben uitgemaakt van de groep banken die Libor bepaalt. Sinds eind 2010 hoort Crédit Agricole wel bij die groep.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie