AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met stevige winst gesloten. Beleggers waren hoopvol dat centrale banken op korte termijn met extra steunmaatregelen komen om de economie aan te jagen.

Daarnaast gaven meevallende kwartaalresultaten en macrocijfers de handel een duwtje in de rug.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 3,86 punten (1,2 procent) hoger op 319,16 punten. De MidKap-index klom 2,83 punten (0,6 procent) tot 513,38 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1 en 1,8 procent.

President Ben Bernanke van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, stelde de markten dinsdag aanvankelijk teleur door geen nieuwe steunmaatregelen aan te kondigen.

Wall Street

Wall Street verwerkte de teleurstelling hierover echter vrij snel. Juist omdat Bernanke toegaf dat de economie er niet zo goed aan toe was, bleef de hoop op steunmaatregelen overeind.

De beurshandel kreeg ook steun van een goed cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in juni sterker gegroeid dan economen hadden verwacht.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML won 6,8 procent na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf haalde vorig kwartaal een winst van 292 miljoen euro, waar analisten in doorsnee rekenden op 283 miljoen euro.

De omzet van 1,2 miljard euro voldeed aan de gemiddelde verwachting van de marktvorsers. ASML verwacht in de tweede helft van dit jaar echter wel een lichte omzetdaling.

Reed Elsevier

Uitgever Reed Elsevier (min 2,5 procent) was een opvallende daler in de AEX. Analisten wezen op een plan van eurocommissaris Neelie Kroes om de toegang tot Europese onderzoeksresultaten te verbeteren. Om te beginnen worden vanaf 2014 op internet alle artikelen toegankelijk van wetenschappelijk onderzoek dat is gefinancierd met Europees geld.

Reed Elsevier is een grote speler op dat gebied en kan in zijn winstgevendheid worden aangetast door het plan.

Crédit Suisse

Op de beurs in Zürich was Crédit Suisse een opvallende stijger met een winst van 4,5 procent. De Zwitserse bank neemt een reeks maatregelen die het kapitaal aanzienlijk moeten versterken.

In Stockholm steeg Nordea 2,4 procent. De grootste bank van Scandinavië maakte kwartaalcijfers bekend die de verwachtingen van analisten overtroffen.

De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson wist een flink koersverlies van eerder op de dag weg te poetsen en won 2,2 procent, ondanks teleurstellende cijfers.

Puma

De Duitse sportkledingfabrikant Puma kwam met een winstwaarschuwing en verloor 4,8 procent in Frankfurt.

De euro was 1,2270 dollar waard, tegen 1,2225 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 89,83 dollar. Brent steeg 1,1 procent.