AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen dinsdag aan het einde van de handel omlaag nadat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke in het Congres geen aanwijzingen had gegeven dat er een nieuwe ronde van stimuleringsmaatregelen aanstaande was.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,2 procent lager op 315,30 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 510,55 punten. De beurs in Parijs sloot 0,1 procent lager en de FTSE in Londen verloor 0,6 procent. De beurs in Frankfurt sloot 0,2 procent hoger.

Bernanke schetste een relatief somber beeld van het herstel van de Amerikaanse economie. De werkloosheid blijft voorlopig hoog en groei van de economie blijft bescheiden, zei hij.

Desalniettemin gaf hij geen concrete aanwijzingen dat de Federal Reserve nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie zal aankondigen. De Fed staat klaar om in te grijpen, herhaalde Bernanke.

Fed

De tegenvallende berichten over de Amerikaanse detailhandel en de sombere IMF-voorspellingen voor de wereldeconomie die maandag naar buiten kwamen, voedden de hoop onder beleggers dat de Federal Reserve binnenkort besluit tot een nieuwe ronde van stimuleringsmaatregelen.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek vorige week dat de Amerikaanse centrale bankiers die optie openhouden, maar dat er een verdere verslechtering van de economie nodig is om tot nieuwe stimulansen over te gaan. De verslechtering lijkt inmiddels zichtbaar, maar tot nieuwe steun lijkt hij nog niet te leiden.

Fugro

In de AEX sloot Fugro bovenaan met een winst van ruim 3,3 procent. Analisten van SNS gaven dinsdag een koopadvies voor het aandeel. Zij waren aangenaam verrast door zeer positieve berichten van de Noorse bodemonderzoeker PGS. De positieve verwachtingen van dat bedrijf zijn een sterk signaal voor de resultaten van branchegenoot Fugro, aldus de analisten.

PostNL won 2,4 procent. Maandag ging het aandeel onderuit doordat de overnae van TNT Express door UPS vertraging heeft opgelopen. Hierdoor werden vraagtekens gesteld bij de mogelijkheid van het postbedrijf om over 2012 dividend uit te keren. PostNL liet maandag nogmaals weten voor dit jaar uit te gaan van een uitbetaling in aandelen.

G4S

In Parijs verloor Alcatel-Lucent 19,8 procent van zijn beurswaarde. De producent van telecomapparatuur verwacht een operationeel verlies van 40 miljoen euro over het tweede kwartaal en liet de winstdoelstelling voor heel 2012 dinsdag los.

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S zakte in Londen met bijna 6 procent. Topman Nick Buckles gaf tegen een parlementaire commissie toe dat het bedrijf een rommeltje heeft gemaakt van de werving van beveiligers voor de aankomende Olympische Spelen in Londen. G4S is er niet in geslaagd de beloofde 10.400 beveiligers te leveren.

Euro

De euro werd dinsdag voor 1,2225 dollar verhandeld, tegen 1,2265 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie verspeelde alle winst van eerder op de dag en daalde met 0,2 procent tot 88,33 dollar. Brentolie was met 103,51 dollar 0,1 procent duurder dan maandag.