AMSTERDAM - De wereldwijde beurzen kijken komende week vooral met spanning naar Wall Street, waar het kwartaalcijferseizoen in alle hevigheid losbarst.

Ook zal de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, verslag uitbrengen aan het Amerikaanse Congres. Mogelijk wordt daarin gehint op nieuwe steunmaatregelen.

Een groot aantal toonaangevende Amerikaanse bedrijven komt deze week met de resultaten over het tweede kwartaal naar buiten. Het gaat onder meer om marktleiders als softwareconcern Microsoft, chipfabrikant Intel, industriegigant General Electric, frisdrankconcern Coca-Cola en de producent van consumentenproducten Johnson & Johnson.

Financiële sector

Ook de financiële sector op Wall Street zal volop in de belangstelling staan. Grote banken als Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup doen de boeken open over het afgelopen kwartaal.

Vrijdag kwam JPMorgan Chase al met meevallende cijfers naar buiten. De grootste bank van de Verenigde Staten wist een miljardenwinst te boeken, ondanks enorme verliezen op slechte beleggingen. Wells Fargo deed het eveneens goed.

Bernanke

De president van de Federal Reserve, Ben Bernanke, geeft dinsdag en woensdag toespraken in het Congres. Beleggers zullen zijn woorden nauwlettend volgen in de hoop signalen op te pikken dat de Fed extra steunmaatregelen voorbereidt.

Vorige week kwamen de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed naar buiten. Daaruit bleek dat de Fed alle opties openhoudt, maar vooralsnog niets heeft gepland. Dat zorgde toen voor teleurstelling.

Amsterdam

Beleggers in Amsterdam krijgen deze week resultaten voorgeschoteld van chipmachinefabrikant ASML. Vorige week verraste ASML de markten met de bekendmaking dat Intel een groot belang in het bedrijf neemt en gaat samenwerken met ASML. Het aandeel ging daarop flink omhoog.

Andere bedrijven op het Damrak die deze week met cijfers komen, zijn onder meer AkzoNobel, Docdata, Beter Bed en Sligro.

Macrocijfers

Ook zullen de markten de ontwikkelingen rond de Europese schuldencrisis in de gaten houden. Komende week komen naar verwachting details naar buiten over het steunpakket aan de Spaanse bankensector van 30 miljard euro.

Macrocijfers kunnen ook nog invloed uitoefenen. Uit Europa komen onder meer cijfers over de inflatie en de handel. Uit Duitsland komen gegevens over het vertrouwen van analisten en beleggers in de economie.

Het CBS maakt cijfers bekend over de werkloosheid, de consumentenuitgaven en het consumentenvertrouwen.