NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag met forse winsten gesloten.

Beleggers op Wall Street reageerden hoopvol op cijfers over de economische groei in China. Verder wisten de financiële fondsen te profiteren van de meevallende resultaten van de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 203,82 punten (1,6 procent) hoger op 12.777,09 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index eindigde 22,01 punten (1,7 procent) hoger op 1356,77 punten en de technologiebeurs Nasdaq kreeg er 42,28 punten (1,5 procent) bij tot 2908,47 punten.

Steunmaatregelen

De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal met 7,6 procent. Dat is volgens de verwachting van economen, maar ''laag genoeg om verdere steunmaatregelen van de overheid te verwachten'', aldus een analist.

Beleggers hopen dat meer stimuleringsmaatregelen de groei van de Chinese economie weer oppeppen.

Banken

JPMorgan Chase won 6 procent. De grootste bank van de Verenigde Staten leed afgelopen kwartaal weliswaar een verlies van 4,4 miljard dollar door slechte beleggingen, maar wist wel winstgevend te blijven. De nettowinst kwam uit op 5 miljard dollar.

Bij Wells Fargo steeg de winst met 17 procent tot 4,6 miljard dollar. Het aandeel klom 3,2 procent.

Andere financiële fondsen op Wall Street deden het eveneens goed. Zo won Morgan Stanley 3,7 procent, Goldman Sachs steeg 3,6 procent, Citigroup klom 5,4 procent en Bank of America ging 4,6 procent omhoog.

HP

In de Dow was computerproducent Hewlett-Packard de enige daler (min 1,9 procent). Stijgers waren onder meer Caterpillar (plus 3,1 procent) en Microsoft (plus 2,7 procent).

Beleggers trokken zich weinig aan van een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS. Dat daalde in juli naar het laagste punt in 7 maanden, aldus de Universiteit van Michigan in een eerste raming. Volgens de onderzoekers maken Amerikanen zich meer zorgen over hun financiële situatie en de kansen op de banenmarkt.

Daarnaast bleken de producentenprijzen in de VS in juni met 0,1 procent te zijn gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. Economen hadden juist een lichte daling verwacht. Dat zou de Federal Reserve voorzichtig kunnen maken met nieuwe steunoperaties vanwege mogelijke inflatiedruk.

Euro

De euro was 1,2239 dollar waard, tegen 1,2235 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,1 procent hoger op 87,07 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,7 procent tot 102,83 dollar.