NIEUWEGEIN - Ballast Nedam heeft last van zeer moeilijke marktomstandigheden. Het bouwbedrijf waarschuwde vrijdag dat een eerder afgegeven prognose voor het jaarresultaat onder druk staat.

Ballast Nedam haalde in de eerste helft van het jaar een operationeel resultaat van 4 miljoen euro, een halvering ten opzichte van een jaar terug. Het nettoresultaat was break-even, terwijl de omzet 5 procent lager uitkwam op 575 miljoen euro. De orderportefeuille bedroeg 1,9 miljard euro.

Deze resultaten en de verder verslechterende marktomstandigheden, met name bij de onderdelen Infra en Bouw & Ontwikkeling, zetten de in maart uitgesproken prognose van ongeveer gelijkblijvende resultaten voor geheel 2012 onder druk.

Bouw & Ontwikkeling

Bij Bouw & Ontwikkeling rekende Ballast Nedam in maart nog op een klein positief nettoresultaat bij een lagere omzet. Die doelstelling is nu bijgesteld naar een break-evenresultaat, door verliezen bij regiobedrijven, grotere tekorten bij vastgoedontwikkeling en sneller verslechterende markten.

Bij Infrastructuur staat de eerder uitgesproken verwachting voor een hoger resultaat in 2012 onder druk.

Door de slechte marktomstandigheden maakten vooral de vastgoedontwikkeling en de regiobedrijven, zowel in de bouw als in de infra, verlies.

Prijsdruk

Het concern, dat als eerste bouwer van Nederland de boeken opende, constateerde dat in het eerste halfjaar het volume in de markt omlaagging, met toenemende prijsdruk en concurrentie tot gevolg.

In de tweede helft van het jaar zal de capaciteit bij deze bedrijven verder aan de marktomstandigheden worden aangepast. Of daarbij ontslagen zullen vallen, meldde Ballast Nedam niet.

Ballast Nedam spreekt wel van ''uitstekende resultaten'' in zijn nichemarkten en op een aantal grote langjarige projecten. Daarbij moet worden gedacht aan windmolenparken en ziekenhuizen.