NEW YORK - Beleggers op Wall Street maakten zich donderdag zorgen over het effect van de haperende wereldeconomie op de winstgevendheid van het bedrijfsleven.

Een meevaller over de Amerikaanse banenmarkt nam de angst niet weg.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 12.573,27 punten. De S&P 500-index daalde 0,5 procent tot 1334,76 punten en de Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 2866,19 punten.

Vooral in de technologiesector vallen de tweedekwartaalresultaten tot dusver tegen, met winstwaarschuwingen van grote chipproducenten als Advanced Micro Devices (min 0,4 procent) en Applied Materials (min 1,9 procent). Donderdag maakte het Indiase IT-concern Infosys bekend dat de kwartaalomzet sterker daalde dan was voorzien. Door de onzekerheid over de economie werd er minder geïnvesteerd in automatisering. Infosys heeft ook een beursnotering in New York en was daar met een verlies van 11,2 procent de sterkste daler.

De stemming was vanaf de handelsaanvang al negatief, met name door het uitblijven van extra steun voor de economie van de Japanse centrale bank en de Federal Reserve.

Volgens handelaren keken beleggers alvast vooruit naar de bekendmaking van de Chinese economische groei in het tweede kwartaal. Peking komt vrijdag met dat cijfer naar buiten. Door persbureau Reuters geraadpleegde economen rekenen in doorsnee op een groei van 7,6 procent. Dat zou de laagste expansie zijn sinds de financiële crisis in 2008 en 2009. In het eerste kwartaal zwakte de groei al af tot 8,1 procent.

De Dow kreeg steun van zogenoemde defensieve waarden, aandelen die het over het algemeen goed blijven doen in economische slechtere tijden. Was- en verzorgingsmiddelenproducent Procter & Gamble steeg 3,7 procent. Die winst was deels toe te schrijven aan geruchten dat de activistische aandeelhouder William Ackman een belang in het concern aan het opbouwen is.

Ook farmaceut Merck stutte de Dow. Het bedrijf boekte succes in een onderzoek naar de werking van een osteoporosemedicijn en boekte daarop een koerswinst van 4,1 procent.

Microsoft (min 2,3 procent) was een van de sterkste dalers. Volgens internetbeveiligingsbedrijf Rapid7 kan de inbreuk op het netwerk van Yahoo ook schadelijke gevolgen hebben voor Microsofts Hotmail en MSN en voor Gmail van Google. Volgens Rapid7 hebben de hackers inloggegevens en leesbare wachtwoorden van die diensten op het internet gezet.

De euro noteerde 1,2207 dollar in vergelijking met 1,2199 dollar bij het slot van de Europese beurzen.