ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft zeepwinkelketen Sabon maandag failliet verklaard. Het faillissement was vrijdag aangevraagd.

Vorige week maandag al kreeg Sabon uitstel van betaling, zo meldde het moederbedrijf Brand FunDing.

Toen werd er nog overlegd over de mogelijkheden om de schuld van Sabon af te betalen. Het bedrijf had geen geld meer om de huren en salarissen te betalen en het moederbedrijf kon evenmin bijspringen.

Overname

De problemen ontstonden eerder dit jaar, toen Brand FunDing een overname van de keten van Applewinkels iCentre zag mislukken. Daardoor kwamen alle groeiplannen van de onderneming op losse schroeven te staan. Bovendien hangt het bedrijf en topman Bob Ultee een fikse schadeclaim boven het hoofd.

Beursbedrijf NYSE Euronext, de uitbater van de effectenbeurs in Amsterdam, plaatste Brand FunDing in verband met de surseance van dochter Sabon met ingang van dinsdag op het strafbankje geplaatst. Voor beleggers is dat een waarschuwing dat er iets aan de hand is met een beursgenoteerd bedrijf.

De website van Sabon in maandag offline gegaan. ''Wegens omstandigheden is deze website momenteel offline'', zo staat er te lezen.