DEN HAAG - PostNL wil gecompenseerd worden voor de kosten die het moet maken om onder meer 6 dagen per week post te bezorgen. Daartoe is het voormalige staatsbedrijf wettelijk verplicht.

Het postbedrijf heeft een verzoek neergelegd bij toezichthouder Opta, zo meldde het woensdag.

PostNL krijgt door digitalisering en toegenomen concurrentie steeds minder post te verwerken. De kosten die het moet maken om de zogenoemde universele postdienst te onderhouden, dalen echter niet. Zo moet het bedrijf, naast de bezorging op 6 dagen in de week, een groot netwerk van kantoren en brievenbussen aanhouden.

Kosten

Die verplichtingen kostten PostNL vorig jaar naar schatting 107 tot 125 miljoen euro. Dat ondermijnt volgens de marktleider de concurrentie omdat andere bedrijven wel op zulke kostenposten kunnen bezuinigen en dus goedkoper kunnen werken.

Daarom is in de Postwet vastgelegd dat alle postbedrijven moeten meebetalen als de universele postdienst meer kost dan die oplevert.

Opta

De Opta liet weten de aanvraag te bestuderen. De toezichthouder gaat kijken of er inderdaad sprake is van nettokosten en of die echt zo hoog zijn als PostNL aangeeft. Of de andere postbedrijven moeten meebetalen, beslist het ministerie van Economische Zaken.

PostNL ziet geen aanleiding de winstverwachting voor dit jaar aan te passen.