ZALTBOMMEL - Softwarebedrijf Qurius kan door de slechte economische omstandigheden niet langer op eigen benen staan. 

Het bedrijf voert daarom gesprekken met grootaandeelhouder Prodware over de overname van alle werkmaatschappijen van het bedrijf, zo liet Qurius vrijdag weten.

Qurius heeft naar eigen zeggen veel last van de moeilijke economische omstandigheden, waardoor klanten veel projecten uitstellen.

Die ontwikkelingen leiden in de eerste helft van 2012 waarschijnlijk tot een negatief bedrijfsresultaat (ebit) van circa 2 miljoen euro en hebben het bestuur ertoe gezet de mogelijkheden te onderzoeken om het bedrijf te laten overgaan in een grotere groep.

Daarbij is nu besloten de gesprekken met Prodware te versnellen. Dat Franse bedrijf sloot vorig jaar een alliantie met Qurius en breidde zijn belang in het Nederlandse bedrijf daarbij uit van 9 naar 17 procent. Eind vorig jaar nam Prodware al de Spaanse en Belgische activiteiten van Qurius over.

Vooruitzichten

De automatiseerder gaf verder aan dat de sterk verslechterde vooruitzichten naar verwachting leiden tot een afschrijving van 14 tot 18 miljoen euro op de waarde van de werkmaatschappijen. Die afwaardering zorgt waarschijnlijk voor een uiteindelijk negatief bedrijfsresultaat (inclusief afschrijvingen) van 16 tot 20 miljoen euro.

Qurius waarschuwde begin deze maand al voor tegenvallende resultaten in Duitsland. Een groot project liep door verschillende oorzaken vertraging op, waardoor betaling van grote bedragen voor uitgevoerd werk werd uitgesteld en deels betwist. Ook lieten de verkopen een substantiële daling zien.

Om de zaken in Duitsland te verbeteren werd een team met ervaren managers aangesteld. De directeur van de Duitse divisie moest het veld ruimen.