NEW YORK - Opluchting regeerde vrijdag de handel op de aandelenbeurzen in New York.

De besluiten die de leiders van de eurolanden hebben genomen over gezamenlijk bankentoezicht en het gebruik van het Europees noodfonds nam bij veel beleggers de onzekerheid over de marktsituatie enigszins weg. De graadmeters boekten flinke winsten.

De Dow-Jonesindex sloot 2,2 procent hoger op 12.880,09 punten. De S&P 500 klom 2,5 procent tot 1362,16 punten. De Nasdaq won 3 procent tot 2935,05 punten.

Met de winsten werd nog iets goed gemaakt van de verliezen die over het hele tweede kwartaal, dat vrijdag wordt afgesloten, werden geleden. De S&P 500 noteerde nog steeds bijna 4 procent lager dan aan het begin van het kwartaal.

Bankaandelen

Net als in Europa gingen vooral bankaandelen sterk omhoog. Bank of America was een van de koplopers in de Dow Jones, met een winst van 5,7 procent. Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo en Citigroup stegen eveneens tot ruim 5 procent.

JPMorgan Chase bleef achter met een min van 0,4 procent. Die bank leed nog altijd onder de berichten dat de verliezen uit riskante handelsstrategieën veel groter zijn dan het bedrag van 2 miljard dollar waar het concern eerder op zei te rekenen.

''Het belangrijkste was om het bankensysteem te scheiden van de staatsfinanciën. Dat is nu gelukt'', verklaarde een Amerikaanse analist de goede stemming op Wall Street. De Europese leiders spraken onder meer af dat het noodfonds ESM direct leningen aan noodlijdende banken kan verstrekken.

Olieprijs

De olieprijs ging vrijdag fors omhoog door de besluitvaardigheid in Brussel. De prijs van een vat Amerikaanse klom met ruim 9 procent tot 84,83 dollar. Olieconcerns Chevron, Exxon Mobil en ConocoPhillips profiteerden met koerswinsten tot 3 procent.

Blackberryfabrikant Research in Motion (RIM) viel zwaar uit de toon. Het aandeel kelderde ruim 19 procent, nadat het bedrijf donderdag nabeurs had aangegeven in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers te zijn gedoken.

RIM leed een nettoverlies van 192 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt van 695 miljoen dollar. De omzet daalde met 33 procent tot 2,8 miljard dollar. Ook meldde het bedrijf dat de komst van een nieuwe smartphone nog tot volgend jaar op zich zal laten wachten.

Euro

De euro stabiliseerde, na een sterke stijging eerder op de dag. De Europese munt was vrijdagavond met 1,2655 dollar iets minder waard dan de 1,2670 dollar aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De euro werd donderdag bij het slot van Wall Street voor 1,2444 dollar verhandeld.