AMSTERDAM – Beursintroducties hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd meer geld opgeleverd dan in het eerste kwartaal, zo blijkt donderdag uit onderzoek van Ernst & Young.

Bij een totaal van 206 beursgangen is tot nu toe 41,8 miljard dollar opgehaald, tegenover 17,4 miljard dollar in 196 deals in het voorgaande kwartaal. Het aantal transacties is met vijf procent toegenomen en het opgehaalde kapitaal met 141 procent.

Toch ligt het aantal deals en het aangetrokken kapitaal respectievelijk 46 en 36 procent lager dan in dezelfde periode in 2011.

Het totaalbedrag werd in het huidige kwartaal flink opgekrikt door de beursgang van Facebook ter waarde van 16 miljard dollar, goed voor 38 procent van het totaal.

Nasdaq

De beurzen die het meeste geld ophaalden, waren de Nasdaq, de New York Stock Exchange en Bursa Malaysia. Van de twintig grootste beursintroducties vonden er negen plaats op een beurs in de Verenigde Staten.

In Europa is slechts 915 miljoen dollar opgehaald in 46 beursintroducties. De grootste komt voor rekening van het luxe modehuis en kasjmierspecialist Brunello Cucinelli, dat op de Italiaanse beurs 229,7 miljoen dollar bij elkaar harkte.

"Het aantal bedrijven dat naar de beurs wil blijft hoog, maar ondernemingen en beleggers zijn gezien de moeilijke marktomstandigheden veel voorzichtiger geworden", concludeert de accountantsorganisatie.