LONDEN - De Britse bank Barclays is donderdag zwaar onderuitgegaan op de aandelenbeurs in Londen. Beleggers reageerden geschrokken op de grote boete die de bank kreeg voor fraude met rentetarieven.

Barclays kreeg woensdag een boete van 453 miljoen dollar aan de broek omdat medewerkers zouden hebben gesjoemeld met de rentetarieven die worden gerekend in het handelsverkeer met andere banken (libor).

De boete is het resultaat van een schikking met Britse en Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek dat zich uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders.

De Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwde donderdag dat nu moet worden uitgezocht welke bestuurders op de hoogte waren van de fraude. Zij moeten voor de rechter worden gesleept, zei hij in het Britse parlement.

Libor

Het fraudeonderzoek richt zich op de vorming van de zogeheten London Interbank Offered Rate (Libor). Deze wordt samengesteld via een dagelijkse rondgang langs bankiers, die elk hun eigen inschatting voor het juiste rentetarief geven. De afgelopen jaren groeiden verdenkingen dat bankiers daarbij onderling afspraken maakten.

Niet alleen in de VS en Groot-Brittannië wordt gespeurd naar fraude met het libortarief. Zwitserse autoriteiten gaven in februari aan dat zij de praktijken van 12 banken in dit verband onder de loep namen. Daar hoorden onder meer Rabobank, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup en UBS bij.

Het aandeel Barclays verloor dondermiddag circa 12 procent van zijn waarde. De harde woorden van Osborne drukten ook de Britse banken Royal Bank of Scotland en Lloyds zwaar in het rood.