MADRID - De rente op Spaanse 10-jaarsobligaties liep donderdagochtend weer op tot 7 procent. Zo'n hoge rentestand maakt de schuldenlast van het land op termijn onhoudbaar.

De rente liep op tot 7,01 procent, ten opzichte van 6,8 procent woensdag. De Spaanse rente schommelt al weken rond de 7 procent door de grote zorgen over de Spaanse economie.

De Spaanse premier Mariano Rajoy waarschuwde woensdag dat de hoge rente op staatsleningen voor Spanje niet lang is vol te houden. Hij gaat op de EU-top die donderdag begint, steun zoeken voor maatregelen die een sterke stijging van de rente kunnen indammen.

Eén van de mogelijkheden is het inzetten van Europese noodfondsen voor het opkopen van staatsobligaties.

Italië

Ook de Italiaanse rente liep donderdag opnieuw op. Het rendement op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties klom van 6,17 naar 6,27 procent. Dat is de hoogste stand sinds eind januari.

Italië heeft donderdag hoge rentes moeten bieden om langlopende staatsleningen aan de man te brengen. In de aanloop naar de EU-top over de schuldencrisis liep de rente op tot hoogste niveau sinds eind vorig jaar.

Leningen

Italië haalde 5,4 miljard euro op met leningen voor 5 en 10 jaar. De rente op de langste leningen liep op tot 6,19 procent, tegen 6 procent bij de vorige vergelijkbare veiling. Over de lening voor 5 jaar moest Italië 5,8 procent rente betalen.

Dergelijke hoge rentes maken de schuldenlast van Italië op termijn onhoudbaar. De Italiaanse premier Mario Monti dringt daarom aan op Europese maatregelen om de stijgende rente in te dammen.