NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag op een relatief kalme handelsdag hoger gesloten. Meevallende macrocijfers drukte de zorgen over de Europese schuldencrisis even naar de achtergrond en trokken ook de olieprijs en energiefondsen mee omhoog.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent (92,34 punten) hoger op 12.627,01 punten. De S&P 500 won 0,9 procent (11,86 punten) tot 1331,85 punten. De Nasdaq klom 0,7 procent (21,26 punten) tot 2875,32 punten.

Kort na de opening van de Amerikaanse beurzen werd bekend dat de in behandeling genomen woningverkopen in mei met 5,9 procent stegen op maandbasis. Dat is de sterkste groei sinds oktober 2011. Ook de orders voor duurzame goederen namen in mei aanzienlijk sterker toe dan verwacht.

Aan de negatieve kant daalde de productie van fabrieken in het middenwesten van de VS in mei ten opzichte van de maand ervoor.

EU-top

Beleggers zijn in afwachting van de EU-top over de Europese schuldencrisis, die donderdag begint. De verwachtingen daarover zijn niet erg hoog gespannen. Woensdag bleek dat Cyprus noodhulp krijgt uit Europa. De Europese ministers van Financiën van de 17 eurolanden stemden in met een volledig hulpprogramma.

Google onthulde woensdag voor het eerst een eigen tabletcomputer, die de concurrentie met de iPad aan moet gaan. Het aandeel noteerde 0,8 procent in de plus. Concurrent Amazon.com noteerde vlak.

Apple

Apple won 0,4 procent. Dat was ook te danken aan een oordeel van een Amerikaanse rechter van dinsdag, dat Samsung zijn Galaxy Tab 10.1, een belangrijke iPad-rivaal, voorlopig niet mag verkopen in de Verenigde Staten.

De olieprijs profiteerde van de goede macro-economische berichten en noteerde in New York 1,3 procent hoger op 80,41 dollar per vat. Brentolie kostte 93,56 dollar per vat, 0,6 procent meer dan aan het begin van de dag.Energiefondsen profiteerden van de hogere olieprijs. Zo won Chevron 1,6 procent en ExxonMobil 1 procent.

De euro noteerde een stand van 1,2470 dollar, tegen 1,2460 dollar ten tijde van het slot van de Europese beurzen.