LONDEN - De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore probeert zijn beoogde miljardenfusie met de Brits-Zwitserse mijnbouwer Xstrata te redden.

Glencore stelde woensdag aanpassingen in het beloningspakket voor bestuurders van Xstrata te overwegen nadat Qatar, de op een na grootste aandeelhouder van Xstrata, dinsdag dreigde de fusie te blokkeren.

Glencore en Xstrata bereikten in februari een akkoord om samen te smelten en een bedrijf te creëren ter waarde van 90 miljard dollar (72 miljard euro). In dat plan wordt de 73 hoogste werknemers van Xstrata in totaal 173 miljoen pond (216,5 miljoen euro) in het vooruitzicht gesteld als zij in functie blijven.

Bestuursvoorzitter Mick Davis krijgt bijvoorbeeld 30 miljoen pond als hij 3 jaar aan het roer blijft, tot grote woede van de aandeelhouders.

Het staatsinvesteringsfonds Qatar Investment Authority (QIA) dat een belang van bijna 11 procent heeft in Xstrata, wil dat Glencore zijn bod verhoogd. Het bedrijf biedt 2,8 eigen aandelen per aandeel Xstrata. Volgens QIA geeft een bod van 3,25 aandelen per aandeel Xstrata een ,,eerlijker verdeling van de voordelen van de fusie.''