AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag flink hoger gesloten. Gunstige Amerikaanse macrocijfers leidden beleggers in Europa in de middaghandel even af van de eigen problemen.

De handelsvolumes lagen echter laag in aanloop naar de EU-top over de schuldencrisis, die donderdag begint.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,4 procent (4,02 punten) hoger op 298,07 punten. De Midkap steeg 1,8 procent (8,58 punten) tot 491,12 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten van 1,4 tot 1,7 procent geboekt.

De in behandeling genomen woningenverkopen in de Verenigde Staten stegen in mei met 5,9 procent op maandbasis. Dat is de sterkste groei sinds oktober 2011. Ook de vraag naar duurzame goederen in de VS steeg sterker dan verwacht in mei.

Handelsdag

De weinige handelaren die op de rustige handelsdag wel actief waren, namen volgens analisten posities in die hen in staat stellen om te profiteren van een eventuele positieve reactie op de uitkomsten van de top. Een sterke daling van de koersen lijkt door de toch al lage verwachtingen onwaarschijnlijk.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte woensdag nogmaals dat snelle oplossingen voor de eurocrisis niet bestaan. Voorstellen voor de invoering van euro-obligaties noemde ze verkeerd en contraproductief.

Woensdag werd bekend dat Cyprus een volledig hulpprogramma krijgt van de eurolanden, in ruil voor hervormingen en bezuinigingen.

KPN

In de AEX was KPN de grootste verliezer, met een min van 2,3 procent. Het partiële bod van América Móvil op KPN verliep woensdag. Het Mexicaanse telecombedrijf streeft naar een belang van 27,7 procent in zijn Nederlandse branchegenoot. Woensdagochtend bleek dat het concern van zakenman Carlos Slim inmiddels al 23,43 procent van de aandelen KPN bezit.

De euro werd woensdagmiddag voor 1,2460 dollar verhandeld, tegen 1,2465 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,9 procent tot 80,10 dollar. Brentolie was met 93,46 dollar per vat 0,4 procent duurder dan aan het begin van de dag.