TOKIO - De Aziatische aandelenbeurzen zuchtten dinsdag onder de voortslepende Europese schuldencrisis, een lagere groeiprognose voor de Chinese economie en een daling van het consumentenvertrouwen in Zuid-Korea tot het laagste niveau in 3 maanden.

De Nikkei sloot op de laagste stand in een week. ''Beleggers zijn in toenemende mate bezorgd over de eurocrisis en denken dat de komende top niets oplost'', aldus een handelaar in Tokio.

''Dat heeft onder meer te maken met de hevige weerstand van Angela Merkel tegen plannen om de schuldenlast gezamenlijk te dragen.'' De steunaanvragen van Spanje en Cyprus en de afwaardering van 28 Spaanse banken door Moody's kwamen het sentiment evenmin ten goede.

De Britse bank HSBC verlaagde zijn groeiraming voor de Chinese economie van 8,6 procent naar 8,4 procent na een reeks tegenvallende macrocijfers. De bank verwacht wel dat Peking met maatregelen komt die in de tweede helft van dit jaar zullen leiden tot een groei boven 8,5 procent op jaarbasis.

De graadmeter van de beurs in Tokio leverde 0,8 procent in tot 8663,99 punten. De Kospi-index in Seoul en de All Ordinaries in Sydney daalden beide 0,4 procent. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel echter 0,5 procent hoger.