AMSTERDAM - De financiële toestand van Spanje baarde beleggers maandag opnieuw veel zorgen.

Berichten over een naderende afwaardering van de Spaanse banken door kredietbeoordelaar Moody's zetten het sentiment verder onder druk, waardoor de graadmeters flink in de rode cijfers sloten.

De AEX-index sloot 1,5 procent lager op 294,28 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 1,9 procent en eindigde op 487,11 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tussen 1,1 en 2,2 procent.

Moody's

Moody's zou na sluiting van de Amerikaanse beurzen, die ook al stevig in de min stonden, bekendmaken welke Spaanse banken worden afgewaardeerd.

Spanje was maandag al negatief in het nieuws omdat het nu ook formeel een verzoek om financiële hulp bij zijn europartners heeft neergelegd. Het land heeft die steun nodig om een groot aantal banken te herfinancieren.

Eurotop

Van de eurotop die later deze week wordt gehouden, verwachten beleggers ook al weinig heil. Zij gaan er niet van uit dat de Europese leiders tot concrete stappen zullen komen om de eurocrisis het hoofd te bieden. Vorige week stelden de resultaten van een topontmoeting van de G20 ook al teleur.

Het is de derde handelsdag op rij dat de Europese beurzen dalen. Behalve de schuldencrisis baren ook de economische ontwikkelingen elders op de wereld beleggers zorgen. Zo lijkt de groei in de Verenigde Staten te stagneren en begint ook de Aziatische groeimotor China steeds meer haperingen te vertonen.

TomTom

In de AEX voerden navigatiebedrijf TomTom en financieel concern ING het rijtje dalers aan met koersverliezen van respectievelijk 5,3 en 6 procent. Postbedrijf PostNL en verzekeraar Aegon verloren ruim 4 procent. Bij de middelgrote fondsen was bank en verzekeraar SNS Reaal de gebeten hond met een verlies van 6,3 procent.

Overnameprooi KPN hield het echter droog met een plus van 1,1 procent. Ook Ahold en Philips boekten kleine winsten.

Euro

De euro noteerde bij het sluiten van de beurzen een koers van 1,2485 dollar, tegen 1,2495 dollar aan het einde van de Europese beurshandel vrijdag.

De olieprijzen, die aanvankelijk een licht herstel vertoonden, doken fors in de min. Amerikaanse olie ging voor 78,33 dollar per vat van de hand, een daling van 1,8 procent. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en kostte 89,96 dollar per vat.