AMSTERDAM - De beurshandel wordt komende week gedomineerd door de Europese politiek. 

Die moet op donderdag en vrijdag bij de top van EU-regeringsleiders de basis zien te leggen waarop de toekomst van de eurozone kan worden gebouwd.

De leiders van de EU hebben zich de afgelopen weken ingespannen om de verwachtingen voor de top in te dammen. Wondermiddelen tegen de crisis bestaan niet en diepere economische integratie is niet binnen een paar dagen geregeld, benadrukten sleutelspelers als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-president Herman Van Rompuy. Die laatste beloofde wel de bouwstenen te zullen presenteren voor een sterkere unie.

Daarbij wordt vooral ingezet op de vorming van een bankenunie, waarbij de risico's van banken door de eurolanden samen worden gedragen, in plaats van door het land waar een bepaalde bank vandaan komt.

Op die manier moet de vicieuze cirkel tussen zwakke banken en de uitgeputte overheidsfinanciën worden doorbroken, die Spanje de afgelopen maanden in een steeds diepere crisis heeft gestort.

Een oplossing voor de crisis mag vrijdag niet worden verwacht, maar de EU-leiders kunnen het zich ook niet veroorloven met lege handen uit Brussel te vertrekken. Het IMF waarschuwde afgelopen week dat de schuldencrisis in een kritieke fase is beland, die de toekomst van de hele muntunie in twijfel trekt. Alleen diepere integratie kan de euro nog redden, bleek uit de woorden van het fonds.

Superstaat

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf dit weekeinde ook een duidelijk schot voor de boeg. EU-lidstaten moeten meer politieke macht overdragen aan Brussel en van de Europese Commissie een echte Europese regering maken, zei hij tegen Der Spiegel. Die voorstellen kunnen zeker niet in alle Europese landen op instemming rekenen.

Vooruitzichten op harde afspraken over een meer gezamenlijk economisch beleid, of het uitblijven van die afspraken, kunnen de markten deze week in beweging zetten. De beurshandel moet het verder hebben van enkele cijfers die licht werpen op de gezondheid van de Amerikaanse economie.

VS

Zo verschijnt dinsdag de jongste lezing van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten en blijkt vrijdag hoeveel die consumenten in mei hebben uitgegeven.

Donderdag komt het definitieve cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal naar buiten. Economen verwachten geen wijziging ten opzichte van de plus van 1,9 procent op jaarbasis die eerder werd gemeld.